П`ятниця, 29.03.2024, 01:04
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2011 » Серпень » 3 » Залишайся у грі – результати і підсумки
12:55
Залишайся у грі – результати і підсумки
28 липня в 7-и регіонах України, пройшла компанія до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, оголошеному Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Гепатит С – це наступна епідемія, яка через кілька років може стати більш серйозною проблемою, ніж ВІЛ/СНІД» - інформує Всесвітня організація охорони здоров’я. У світі понад 350 мільйонів людей інфіковані гепатитом В, і близько 170 мільйонів людей – гепатитом С. Україна за темпами поширення вірусних гепатитів посідає переш місце в Європі, адже, за даними Міністерства охорони здоров’я країни, у нас понад 1 млн. людей інфіковані вірусами гепатиту В й 1.2 млн. – вірусами гепатиту С.

28 липня, в центрі мальовничого краю Буковини – місті Чернівці, неподалік від центральної Ратуші краю, вперше пройшла акція, присвячена проблемі браку знань, доступу до діагностики й лікування вірусних гепатитів – «Залишайся у грі!».

За умови отриманої технічної підтримки від Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД та фонду Відродження, організатори акції – Чернівецький міський благодійний фонд «Нова сім’я» та Міський фонд «Життя заради життя»,– змогли долучити чернівчан з активною громадською позицією до компанії, основним результатом якої є збір 152 підписів до вимоги/петиції в зверненні до Уряду країни профінансувати за рахунок державного бюджету 15 тисяч курсів лікування гепатитів до 2015 року, забезпечити, за рахунок держаного бюджету, безкоштовне тестування для тих, хто його потребує, сприяти зниженню ціни на препарати для лікування вірусного гепатиту С мінімум на 50%.
Спільно із Центром з профілактики та боротьби зі Снідом – лікарем та медичною сестрою, в спеціально обладнаному для експрес-діагностики автобусі фонду «Нова сім’я», з 12:00 організовано роботу мобільного пункту, де всі охочі мали змогу пройти швидке тестування на вияв вірусних гепатитів, ВІЛ й сифілісу. Варто зазначити, що вже до приїзду соціальних працівників на місце проведення акції – Театральну площу, жива черга на тестування була, як то кажуть, в «бойовій готовності» з 8 години ранку. Але це не єдина несподіванка цього дня. Репортери місцевих телевізійних компанії – «Інтер» та «5 канал», в бесіді із представниками нашої організації зауважили, що такого «ажіотажу жителів» не очікували навіть вони. Це підтверджує факт «дефіциту» знань, доступу до діагностики вірусних гепатитів та формує потребу в проведенні подібних акцій на систематичній основі в місті Чернівці. Результат тестування, чесно кажучи, шокує свідомість не тільки медиків, але й статистів. Зі 125 осіб, а саме стільки було тест-систем, 15% почули від лікаря-консультанта: «Гепатит С – виявлено». Зауважте, кількість протестованих була третьою частиною від кількості бажаючих, які в очікуванні своєї черги, від емоцій, що просто переповнювали, здавалось, піднімуть наш автобус, в якому й проводилось тестування. Що говорити, якщо вже через 30 хвилин акції, до нашої спільноти долучились три представники патрульної служби. «Вам тут допомога потрібна? Ми залишимось до завершення» - миролюбиво сказали працівники й почали «роз’яснювальну роботу» із нетерплячою масою. Повертаючись до результатів тестувань, додамо, що 73% від загалу склали люди віком від 36 років. 8% - неповнолітні (наймолодшому – 14 років). В числі тих, хто отримав позитивний результат на тест, є 9 жінок, 4-о з яких планують мати дітей.
За ініціативи працівників «Нової сім’ї» було організовано опитування «Безпечні правила – С:» яке долучило понад 60 осіб, з тих, хто очікував своєї черги до тестування. Здивувань не було - 31% від учасників опитування не практикують правил поведінки, які є безпечними й унеможливлюють інфікування гепатитом С. Понад 80% - не проходили діагностику вірусних гепатитів впродовж 3-5 років.
Окрім тестування та опитування, соціальні працівники «Нової сім’ї» розповсюджували й інформаційні матеріали, які розповідають про те, як поводитись, аби залишатись здоровим та що робити, якщо хворобу вже діагностовано. Те, з якою цікавістю та ентузіазмом люди «розбирали» буклети (а було роздано майже 2 тис. примірників), ще раз доводить, що тема гепатиту – актуальна й недостатньо вивчена суспільством.
Як зауважив чернівчанин, «Вірус ВІЛ та гепатиту С різні, бо люди різні штампи навішали». От і виходить, що хоча ці віруси майже однолітки, але «виховували вони своїх сучасників» по-різному.
Загалом, акція пройшла більш, ніж успішно. Люди не залишились осторонь від проблеми, тому, що не хотіли залишитись в її центрі. Додам від себе, як спостерігача – за 11 років ВІЛ-сервісної діяльності в нашому місті такого НЕ БАЧИЛА. Народ плакав, просив, погрожував, сварився між собою – все, аби потрапити до невеличкого синього автобусу зі скромним написом «Конфіденційно. Йде робота. Консультування й діагностика за 15 хвилин». Здається, що таке в тих 15-и хвилинах? Що може бути вартим кількагодинного очікування під палючим сонцем, в свою обідню перерву, під оглядом камер та пильним поглядом осіб із пагонами? А відповідь проста – варте знання, яке допомогло 19 особам дізнатись, які перші кроки робити із позначкою «Гепатит С», а іншим 106 – як уберегти те найцінніше, що зветься здоров’ям.

Про Акцію у ЗМІ:
www.molbuk.com/chernovtsy_news/39316-chernivchan-bezkoshtovno-testujut-na-najavnist.html
http://www.bukodtrk.gov.ua/index.php?newsid=4630
http://versii.cv.ua/i/?p=13396
http://mtrk.com.ua/news/19623-2011-07-28-14-16-08.html
http://mtrk.com.ua/component/hwdvideoshare/?task=viewvideo&video_id=573

Стаття підготовлена спільними силами працівників, організаторів фонду «Нова сім’я».
Категорія: Новини | Переглядів: 548 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 Модератор  
0
Васо, к сожалению, это была одноразовая акция и мы не знаем, когда она повторится. А как только узнаем - поделимся этой информацией со всеми!
Такие обследования можно пройти в Поликлинике №1 (Школьная,6, тел. 52-41-49); Поликлинике №2 (Л.Украинки,11, с 8.00 до 16.00 в 107каб., тел. 52-71-22); частных лабораториях Sinevo, Dila, Leonardo. Цены можете уточнить в каждой из клиник, но в частных - около 400 грн.
Спасибо за вопрос hello

3 Васо  
0
когда будет повтор акции? где можно пройти такое обследование? сколько оно стоит? Если можно дайте знать, мы с друзьями хотим пройти обследование. ждем ответа

1 Анна  
0
Ребята была на акции вашей. Молодцы. Чаще бы так.

2 Модератор  
0
Спасибо))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]