Четвер, 28.03.2024, 15:23
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2011 » Грудень » 22 » Результати проекту «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркотиків»
15:49
Результати проекту «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркотиків»

«Нова сім’я» завершила виконання проекту «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркотиків», що тривав з червня по грудень 2011 року за фінансової підтримки МФ «Відродження», Чернівецької міської ради, благодійного фонду «Erste BANK», Міжнародного жіночого клубу «Soroptimist», БФ"Конфініс"(Австрія).
Проект мав на меті надати невідкладну суспільну допомогу бездомним особам, дітям вулиці та кризовим сім’ям, щоб охопити верстви населення, що ведуть переважно «тіньове» життя.
На початку проекту в притулку для неповнолітніх, Кризовому центрі, Центрі матері та дитини, Відділі кримінальної міліції по роботі із неповнолітніми були розміщення інформаційні стенди «Ти маєш право знати», що дозволило «розповісти» цільовій «аудиторії» про послуги проекту, тим самим розширивши доступ до отримання антикризової допомоги. За зворотнім зв’язком від працівників установ, визначено доцільність виготовлення для «молоді вулиць», яка пропагує бродяжництво та кримінальну поведінку, стенду із тематичним наповненням та встановлення його безпосередньо в приміщеннях де «є час для просвіти», - ( з розмови із начальником відділення кримінальної міліції, Бесарабом М.М).
За браком коштів утримання притулку для неповнолітніх, фінансова спроможність на тематичне оформлення кімнат перебування дітей, вилучених з вулиць, обмежена, саме тому актуальним був обраний формат стенду, де передбачено місце для подальшого поновлення необхідними матеріалами (витяг із розмови з директором притулку для неповнолітніх Ярчук Ж.С).
У вересені – грудні 2011р. на базі Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича зі студентами 8 факультетів (а саме: педагогіки, психології та соціальної роботи; філологічному; біологічном;, фізичному; фізкультури та здоров’я; економічному; юридичному; інформації та технології) проводились інформаційної акції «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркотиків», завдяки яким серед студентства поширювалась інформація про діяльність проекту та особливості групи дітей вулиці, та можливості підтримки сімей, що знаходяться за межею бідності. Між студентами поширювалась тематична література з профілактики ВІЛ та наркоманії (через виїзд палатки на території кожного з факультетів поширено більше 2тис. примірників тематичної літератури). За результатами проведених опитувань із 784 студентів 1-2 курсів, понад 70% з них формують молодь із толерантним ставленням до ВІЛ-інфікованих та мають на меті долучатись до акцій зі збору благодійних пакунків для клієнтів організації. Таким чином на 56%, в порівнянні із первинними даними, збільшився рівень поінформованості студентства-учасників ряду тематичних занять: факти про наслідки зловживання психотропними речовинами; шляхи уникнення ВІЛ-інфікування; робота місцевих програм із профілактики поширення ВІЛ. Ще одним важливим результатом співпраці стало зарахування Голови студентського парламенту до складу мережі з первинної профілактики поширення ВІЛ.
У студентстві «народився» волонтерський рух лідерів освітньої молоді, що дозволив зробити свято Миколая дітям з неблагополучних сімей та дітям вулиці: 150 дітей з кризових сімей отримали пакунки з солодощами та іграшки (студенти зазначених факультетів зібрали благодійну допомогу: солодощі, фрукти, печиво, цукерки, іграшки, одяг).

Звичайно ж, приносити радість у дім напередодні свята – хороша традиція, але не менш важливо піклуватися про незахищених дітей напротязі всього часу існування проекту. Саме тому на базі обладнаного автобусу організації було організовано роботу мобільної станції (з охопленням вулиць Головна, Проспект Незалежності, Червоноармійська, Хотинська, Сторожинецька, р-нів Центр, Гравітон, Роша, Калиновського та Зеленого ринків), яка щотижня привозила гарячі обіди дітям вулиці (віком від 8 до 18 років, які перебувають без нагляду батьків та схильні до пропагування небезпечної поведінки), і де вони могли отримати інформаційну консультацію щодо зменшення ризикованої поведінки, тематичну літературу, направлення до юриста та психолога.
За результатами оцінки ситуації, в місцях перебування дітей вулиці були розміщені плакати «В твоєму місті» з вказаним графіком послуг проекту з запрошенням до участі дітей. Через контакт із лідерами групи, із забезпеченням телефонних карток, нам вдалось налагодити діалог з дітьми вулиці. Під час опитування дітей вулиці, рівень обізнаності щодо методів попередження ВІЛ, наркоманії, в порівнянні із первинними даними, збільшився на 63%, що підтверджує ефективність проведення в спільноті інформаційної роботи та актуальність проектної діяльності.
Гарячі обіди та «здоровий» відпочинок під час роботи проекту щосуботи отримували і 50 дітей Центру вихідного дня, які виховуються в кризових родинах та більшість свого часу перебувають на вулицях міста без нагляду дорослих. Батьки цих дітей є клієнтами нашої організації та користуються її послугами, чим підтримують зв'язок своїх дітей із працівниками фонду. Завдяки цьому, із дітьми, які зазнали травм та перебувають у стресових ситуаціях, працювали психологи, педагоги та соціальны працівники. Діти Центру вихідного дня отримали психологічну підтримку та допомогу спеціалістів, збільшили свій рівень знань щодо обізнаності з попередження наркоманії та ВІЛ, закріпили навички догляду за особистою гігієною.
Завдяки роботі проекту допомогу могли ортимали не лише діти, а й їх батьки. Так, завдяки впровадженню на базі нашого фонду програми зменшення шкоди, через інформаційні бесіди із СІН та РКС, було виявлено 133 представників зазначених груп, які перебували у кризових суаціях та потребували правової підтримки. Таким клієнтам видавались направлення до юриста та консультанта «рівний – рівному» задля патронажу та супроводу родин (допомога у відновленні паспортів, батьківства, оформлення пільг, реєстрації у центрі зайнятості). 12 клієнтів проекту, в результаті соціального супроводу та юридичної підтримки, відновили паспорти та поповнили чергу Центру зайнятості з пошуку роботи. 133 особи отримали правову допомогу та через супровід консультанта «рівний-рівному» отримали соціальну допомогу від Центру матері та дитини (8 осіб тимчасово проживають на базі центру), Кризового центру (2 особи), реабілітаційних центрів «Ступені» м.Знаменка, «Благодать» м.Караліно-Бугас, «Мар'їна Школа» м.Київ, «Віра» Чернігівська область (7 жінок-клієнток проекту), ЦССМ (4 особи на відновлення батьківства, 2 дітей підліткового віку – путівки на відпочинок), Наркодиспансер (11 осіб отримали доступ до Замісної терапії).
За час виконання проекту здійснювався соціальний патронаж родин у кризових ситуаціях: 100 кризових родин, 10 дітей вулиці, 50 вихованців Центру вихідного дня отримали харчові пакунки (80 пакунків закуплено за кошти з інших джерел), пакети із догляду за гігієною та гуманітарну допомогу, по 3 примірника інформаційно-тематичної літератури із профілактики ВІЛ й наркоманії та по 4 інформаційні бесіди.

За підтримки відділу кримінальної міліції по роботі із неповнолітніми виявлено кризові родини, які виховують неповнолітніх дітей, що більшість свого часу перебувають на вулиці та є соціально незахищеними, чим формують небезпечну до ВІЛ поведінку (розвиток дитячої проституції та наркоманії).
В рамках психологічної підтримка дітей вулиці та кризових родин, 10 дітей вулиці, 13 вихованців Центру вихідного дня, 24 РКС та 11 СІН через роботу Мобільного патрулю отримали консультації психологічного характеру – мотивовані до збереження здорового способу життя та мають основу для будування безпечної моделі поведінки (без наркотиків та в утримані від сексу за винагороду).
Проектна діяльність, підтримана МБФ «Відродження», є вдалим прикладом поєднання зусиль громадського сектору, молоді, органів влади та правоохоронних структур задля підняття тіньового питання – безпеки дітей вулиці. За таких умов роботи, сформована думка, яка поєднує здобутий досвід, - «Співпрацювати - краще, ніж просто працюват», - цитата студентства з прес-конференції в листопаді 2011 р., з приводу завершення проектної діяльності.
Проект «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркотиків» не був би таким успішним без підтримки та співпраці з рядом державних установ: Чернівецьким обласним притулком для неповнолітніх, Чернівецьким обласним та міським центрами СССМД, відділом кримінальної міліції у справах дітей УМВС у Чернівецький області, Чернівецьким національним відділом кримінальної міліції у справах дітей УМВС у Чернівецький області, Чернівецьким національним університетом ім. Ю. Федьковича.
Так, в рамках діяльності проекту, посилаючись на договори про співпрацю, Притулок для неповнолітніх сприяв організації зустрічей працівників фонду з лідерами групи дітей та формування діалогу про вияву місць перебування дітей вулиці. На території притулку, розміщено інформаційний стенд, за залучені кошти, виготовлено й розміщено банер «Чернівці – міст, безпечне для дітей».
Для попередження адиктивної поведінки дітей, профілактики небезпечної поведінки, була видана листівка «Колобок»: на основі відомої дитячої казки «Колобок», читач спостерігає як наш герой, прийнявши рішення про втечу з дому, зустрічає на своєму шляху прототипів героїв казки – зайчика, вовчика, ведмедя та лисицю, які діляться з шукачем свого щастя та цінителем свободи, знаннями, навичками, принципами та вміннями. Читач сам вирішує хто з казкових героїв допомагає колобку прийняти вірне та безпечне для здоров’я рішення. Казка є авторською роботою команди проекту. Її мова доступна та зрозуміла для молодого мандрівника вулиці.
Відділ кримінальної міліції по роботі із неповнолітніми сприяв доступу до кризових родин, які виховують дітей, але з причини своєї асоціальності (схильність до кримінальної поведінки) формують в дітей потяг до бродяжництва та ведення небезпечної поведінки (наркоманії та проституції).
Центр матері та дитини, сприяв доступу молодих матерів – одиначок, які перебувають у складному соціальному становищі, до отримання тимчасового житла, харчування, соціального захисту через оформлення необхідних документів на допомогу від держави.
Все вище зазначене можна підсумувати витягом із прес-релізу від 2 вересня 2011р., - «Жива дискусія між представниками соціальних та неурядових структур, як учасників зустрічі Обласної ради з питань протидії туберкульозу та інфікування ВІЛ, після презентації результатів діяльності проекту «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркотиків», була підсумована виступом голови ради. «Допомога молоді актуальна за своїм значенням та змістом, але не кожен наважується зустрітися із життям дитини вулиці віч-на-віч. На роботу, де потрібно, окрім праці, серце, душа, не кожен професіонал погодиться. Зберегти здобуту довіру дитини – наш обов’язок» - зауважив голова. Отримавши підтримку від членів ради з подальшою допомогою у залучені коштів на друк інформаційно – тематичних матеріалів, наданні гуманітарної підтримки у вигляді сезонного одягу, фонд «Нова сім’я» планує й надалі залучати громадськість до вирішення проблеми дитини-вулиці, приймати участь у конкурсах соціальних проектів та лобіювати відкриття при Кризовому центрі міста, послуги соціального гуртожитку, де дитина вулиці віком від 10 років, матиме змогу, отримати тимчасовий при ют та соціальну допомогу, тощо. Залишається підсумувати - робота продовжується…»


Переглядів: 639 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 гостя  
0
молодцы!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]