Середа, 24.04.2024, 22:16
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2015 » Вересень » 11 » Програма зменшення шкоди в дії ….
00:22
Програма зменшення шкоди в дії ….
Програма зменшення шкоди в дії ….

( здійснюється за підтримки МБФ « Міжнародний Альянсз ВІЛ/СНІД в Україні» та фінансування Глобального Фонду для боротьби із ВІЛ/СНІДОМ, туберкульозом та малярією)
Досвід благодійного фонду «Нова сім’я», професійний підхід працівників до здійснення профілактичних заходів з попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб – ВІЛ-інфекції, гепатиту, туберкульозу, сифілісу серед спільноти споживачів наркотиків та жінок секс - бізнесу за останні 15 років надало можливість значно скоротити відсоток ВІЛ – інфікованих споживачів ін’єкційних наркотиків ( з 84% у 1999р. до 23% у 2015р.). Сьогодні Чернівецька область належить до регіонів з низьким рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію та низьким рівнем смертності, від захворювань, зумовлених СНІД.
У 2015 році організація поширила діяльність програми зменшення шкоди та працює,крім міста Чернівці, у Сторожинецькому, Кіцманському, Новоселицькому районах та у місті Новодністровськ, де з використанням можливостей транспортного засобу, як Мобільна Амбулаторія, із залученням кваліфікованих медичних фахівців партнерських лікувально-профілактичних установ та підготовлених соціальних робітників, представники уразливих груп отримують якісні профілактичні послуги. Послугами проекту з профілактики інфікування ВІЛ та здійсненням медичного і соціально-психологічного супроводу клієнтів замісної підтримувальної терапії за 6 місяців ( січень – червень 2015 р.) охоплено 3615 ( 43% - жінки) представників уразливих груп населення у Чернівецькій області. Обов’язковий пакет послуг містить рекомендовану кількість стерильного медінструментарію, засоби захисту, консультацію з питань безпечної поведінки соціального робітника чи медичного фахівця, інформаційний матеріал, можливість зробити тест на виявлення інфекції ВІЛ, гепатиту та венеричних захворювань, пройти скринінг на виявлення раннього туберкульозу, з направленням , за потребою, на подальшу діагностику та лікування до відповідних лікувальних закладів. Всі, хто звертається у програму вперше, заповнюють анкету оцінки здоров’я та потреб, отримують картку з унікальним кодом, інформуються про анонімність та збереження конфіденційності протягом всього часу користування послугами програми. Пунктами надання послуг залишаються: аутріч – маршрути, вторинні пункти обміну, стаціонарні пункти та мобільна клініка.
За шість місяців 2015 року було вилучено з обігу та утилізовано 28982 брудних шприців, здійснили тестування за допомогою швидких тестів: на виявлення інфекції ВІЛ 1503 клієнта, на гепатит В – 41 ос., на гепатит С – 162ос., на сифіліс - 66 ос., по 25 ос.- на хламідії та гонорею. Виявлено позитивний результат на ВІЛ у 3-ох клієнтів, на гепатит С – 42 клієнта, всі клієнти отримали «Направлення в ЗОЗ», підтверджено ВІЛ-статус, взято на медичний облік в ОЦПБС та одному клієнту призначена АРВТ. Клієнти з позитивним результатом на гепатит С переадресовані до гепатоцентра при Чернівецькій обласній клінічній лікарні чи до сімейного лікаря за місцем проживання. 30 клієнтів здійснили ревакцинацію проти гепатита В. Скринінгом раннього виявлення туберкульозу охоплено 786 клієнтів, визначено1 позитивний результат, клієнта перенаправлено до медичного закладу на обстеження.
Щомісяця працює «Школа волонтера», учасниками є волонтери, активісти із числа клієнтів, тематики занять: «Мультирезистентний туберкульоз»; «Абсцеси. Флегмони. Перша медична допомога СІН»; «Туберкульоз. Шляхи передачі. Діагностика. Лікування»; «Хімічна залежність»; «ВІЛ - інфекція»; «Туберкульоз». 52 клієнта прийняли участь у 6 -х міні-тренінгах - «Профілактика ВІЛ-інфікування»; «Безпечна ін’єкційна поведінка», «Профілактика передозування. Надання першої невідкладної допомоги. Препарат Налоксон»; ІПСШ. Профілактики. Діагностика. Лікування; Репродуктивне здоров’я. Види контрацепції. Постконтактна профілактика.
На базі Мобільної Амбулаторії було проведено 10 відео-переглядів профілактичних інформаційних матеріалів: Мультирезистентний туберкульоз; Туберкульоз; Вірусні гепатити В та С; Реплікація ВІЛ; Вірусний гепатит С. Дієта №5. На стаціонарному пункті обміну, після робочого дня працюють групи самодопомоги - у понеділок для споживачів, у вівторок для жінок секс-бізнесу. Проведено 35 груп,які відвідали 230 осіб. На базі стаціонарного пункту обміну здійснюється надання клієнтам програми побутових послуг - прання, сушка білизни та її прасування, ремонт одягу, шиття, послугами скористалися 30 клієнтів.

По компоненту «Медичний та психосоціальний супровід клієнтів ЗПТ»
На території м. Чернівці з січня 2015 року на базі обласного наркодиспансеру працює сайт ЗПТ, де згідно чинного порядку надання замісних препаратів, забезпечено доступ 83 споживачів
Клієнти ЗПТ протягом роботи сайту отримували весь спектр послуг, що передбачено профілактичними заходами:
- 27 клієнтів зробили другу та третю ревакцинації проти гепатиту В;
- 83 клієнтам надано 192 консультацій медичного та 142 психологічного спрямування;
- 54 клієнта отримали 62 психотерапевтичних інтервенції;
-79 - видано 178 направлень до лікарів ( хірургів, стоматолога, гінеколога, фтизіатра, інфекціоніста, психолога ревматолога, психіатра тощо);
- проведено 41 зустріч лікаря нарколога з 30 батьками та близькими клієнтів ЗТ, надано 66 консультацій;
- 14 клієнтів ЗТ отримали соціальний супровід на стаціонарне лікування в інші медичні установи, з наданням препарату ЗПТ;
- 18 клієнтів ЗТ отримали соціальний супровід з питань взаємодії з державними органами з поновлення документів, пошуку та влаштування на роботу та вирішення питань з юридичної та правової допомоги;
- 20% клієнтів мотивовані на лікування і отримують АРВ – терапію;
- Всі 83 клієнта програми отримали за принціпом рівний рівному 514 індивідуальних консультацій та 20 групових
Проведено 6 інформаційних занять –«Тромбофлебіт, трофічні виразки», «ВГВ. Яка небезпека». «Діагностика, лікування та профілактика», «ЗПТ по рецептах. За та спротив», «Вірусні гепатити. Шляхи передач. ВГС. «Перспективи доступу до лікування для клієнтів програм ЗПТ», «Аптечні наркотики (дезоморфін, тропікамід), наслідки вживання».
Інформація про діяльність та можливості програми ЗПТ постійно поширюється соціальними працівниками ЗШ серед спільноти СІН.
Головним лікарем наркодиспансеру у 2015 року неодноразово піднімалися питання діяльності неурядових організацій в області із попередження поширення наркоманії в молодіжному середовищі та підтримки програми ЗПТ на обласному та міському рівні.

Категорія: Новини | Переглядів: 659 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]