Вівторок, 07.05.2024, 14:45
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2014 » Серпень » 29 » Прес-реліз
09:35
Прес-реліз

Міжнародний день боротьби з передозуванням наркотиків із 2001 року відзначається як день пам’яті людей, що померли від передозування наркотиків. 31 серпня тисячі людей в усьому світі висловлюють своє співчуття родинам та друзям жертв передозування та згадують тих, кого вони втратили. Ця подія організовується на принципах розуміння того, що ніхто не повинен відчувати сором чи бути дискредитованим через передозування наркотиків.

В Україні сьогодні налічується 310 тисяч споживачів лише ін’єкційних наркотиків, в тому числі у місті Чернівці – 2600 СІН. Програми профілактики ВІЛ/СНІД серед наркозалежних, які МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» вже понад 10 років поспіль впроваджує в рамках Загальнодержавної програми боротьби зі СНІД, щорічно охоплюють понад 150 тисяч наркозалежних. Одним з напрямків профілактичної роботи є саме профілактика передозувань.

За результатами біоповедінкового дослідження Альянсу-Україна серед СІН у 2013 році 6% вказали, що в них були випадки передозування за останні 12 місяців, станом на серпень 2014р серед клієнтів програми зменшення шкоди м. Чернівці, був зареєстрований один випадок передозування без літального результату. Таким чином, більш ніж 20 тисяч наркозалежних в Україні щорічно опиняються у такій ситуації. Багато хто з них помирає.
Опіоїди («ширка») є основною причиною передозувань. Серед додаткових ризиків – вживання декількох видів наркотиків одночасно або у поєднанні з алкоголем (серед тих, хто вказав про досвід передозувань - 12 та 28% відповідно).

Програми з попередження та відповіді на передозування є важливим компонентом програм зменшення шкоди, оскільки передозування опіоїдами є однією з найризикованіших ситуацій в житті споживачів наркотиків. Програми з розповсюдження налоксону, який успішно використовується з 1960-х років, визнані світовою спільнотою працівників охорони здоров’я у сфері протидії смертельним випадкам внаслідок передозування. В Україні програми з протидії передозуванню почали свою роботу в жовтні 2009 року. В Чернівецькій області заходи з профілактики передозування проводяться на індивідуальному рівні та під час навчання представників спільноти СІН на груповому рівні, завдяки чому обізнаність споживачів у цьому питанні значно зросла. По Україні за 2013 рік таку послугу отримали майже 2 тис. людей, у Чернівцях – 60. Оскільки ціна на препарат є низькою, ним можна було б забезпечити набагато більшу кількість людей. Проте програми є досить обмеженими через недоліки законодавчого регулювання, оскільки вони вимагають залучення лікаря, надання рецепту (отже, розкриття анонімного статусу клієнтів програм зменшення шкоди).

Стигма, пов’язана з випадками передозування, утримує донорів та організації від фінансування ефективних заходів протидії передозуванням. Ситуація настільки складна, що в Україні навіть відсутня офіційна статистика щодо випадків передозування опіоїдами. Лише підтримка держави щодо впровадження програм з протидії передозуванням може врятувати велику кількість людей.

У цей день всі, кого торкнулася проблема передозувань, мають можливість висловити свою скорботу та допомогти людям зрозуміти, що смертельне передозування є проблемою, яка впливає також на загальне суспільство.

Інформаційно-освітній фільм про профілактику передозувань (для тих, хто вживає наркотики, та їхніх близьких): https://www.youtube.com/watch?v=k_u_goy-N6k&list=UUieNHHrGUzxesTglV4i7v1g
Веб-сайт глобальної кампанії (англ. мова): http://www.overdoseday.com/

Контактна особа: Дейнека Олена
Тел.: (+38044) 490-54-85 вн. 235
e-mail: deineka@aidsalliance.org.ua
Переглядів: 551 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]