Вівторок, 23.04.2024, 18:32
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2011 » Квітень » 21 » НОВОСТИ УКРАИНЫ
14:06
НОВОСТИ УКРАИНЫ
 Президент України підписав зміни до Закону України "Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення"
 ЮНЕЙДС закликає Уряд України забезпечити безперервність послуг, пов’язаних з ВІЛ і підтримує прийняття нового закону
 Додаткові заходи щодо розширення доступу СІН до сучасних методів лікування

Президент України підписав зміни до Закону України "Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення

У січні 2011 Президент України Віктор Янукович підписав зміни до ЗУ «про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення», ухвалені наприкінці грудня 2010 року Верховною Радою, згідно з якими “держава гарантує забезпечення запобігання поширенню ВІЛ-інфекції за допомогою програм зменшення шкоди, що, серед іншого, передбачають використання замісної підтримувальної терапії для осіб, які страждають на наркотичну залежність, та створення умов для заміни використаних ін'єкційних голок і шприців на стерильні з подальшою їх утилізацією ”.
Таким чином замісна підтримувальна терапія регламентована вже двома Законами України. Відповідно, державою мають бути вирішені проблеми з системними втручаннями правоохоронних органів в роботу відповідних програм, що значно почастішали у 2010 році. До того ж, така редакція Закону нарешті знімає проблему щодо доступності добровільного консультування та тестування на ВІЛ для неповнолітніх осіб віком від 14 років за їх власною згодою; також усунуто ряд інших дискримінаційних обмежень.
Нова редакція профільного Закону є результатом дворічної роботи державних, неурядових та міжнародних організацій, представники яких входили до складу відповідної міжвідомчої робочої групи при МОЗ України з розробки законопроекту та супроводжували його на подальших етапах. У новому Законі враховано більшість пропозицій, поданих Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні.
В той же час, Загальнодержавна програма з протидії ВІЛ/СНІД в 2011 році профінансована лише на 45%. В державному бюджеті України на 2011 рік коштів на заходи з профілактики ВІЛ/СНІД серед уразливих груп, зокрема, на замісну підтримувальну терапію, не передбачено взагалі.
Джерело: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2861-17

ЮНЕЙДС закликає Уряд України забезпечити безперервність послуг, пов’язаних з ВІЛ і підтримує прийняття нового закону
Об'єднана Програма Організації Об'єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) висловлює заклопотаність у зв'язку з повідомленнями про проведені державними органами перевірки програм, здійснюваних Всеукраїнською мережею людей, що живуть з ВІЛ, та іншими неурядовими організаціями, що працюють в області протидії СНІДу в Україні. ЮНЕЙДС закликає Уряд України забезпечити, щоб ці перевірки не призвели до переривання надання цими організаціями послуг тисячам людей по всій країні.
У той же час ЮНЕЙДС із задоволенням відзначає прийняття України нового закону, який сприяє протидії СНІДу з урахуванням прав людини. Цей закон гарантує надання послуг зі зменшення шкоди, в тому числі обмін голок і замісну терапію, для тих, хто вживає ін'єкційні наркотики; конфіденційність ВІЛ-статусу для людей, що живуть з ВІЛ; пост-контактну профілактику для тих, хто надає медичні послуги, і жертв сексуального насильства; і самостійний доступ до послуг у зв'язку з ВІЛ для підлітків. Схвалення законом надання послуг зі зменшення шкоди для осіб, що вживають ін'єкційні наркотики, які, як свідчать фактичні дані, є ефективними в багатьох країнах, включаючи Україну, і схвалені ЮНЕЙДС, ВООЗ та ЮНОДК, дозволить посилити програми, спільно здійснювані державними та неурядовими організаціями.
«Цей закон є важливим поворотним моментом у здійсненні заходів у відповідь на СНІД у Східній Європі», - сказав Виконавчий директор ЮНЕЙДС Мішель Сідібе. - Необхідно, щоб усі державні органи повністю слідували букві і духу цього закону ». Прийнявши такий закон, Україна приєдналася до країн, які скасували обмеження на в'їзд, перебування та проживання для громадян інших країн, які живуть з ВІЛ, і своїм законодавством з питань ВІЛ відповідає міжнародним нормам у сфері громадської охорони здоров'я, захисту соціальних прав і прав людини
Джерело: http://www.unaids.org/ru/resources/presscentre/pressreleaseandstatementarchive/2011/january/20110131psukraine/
_____________________________________________________________________
Додаткові заходи щодо розширення доступу СІН до сучасних методів лікування
3 лютого 2011 р. у Секретаріаті Кабінету Міністрів України відбулася нарада за участю представників українських та міжнародних громадських організацій. За підсумками наради було прийнято рішення про доцільність утворення міжвідомчої робочої групи для розробки додаткових заходів, зокрема внесення змін до відомчих нормативно-правових актів, що спрямовані на розширення застосування ЗПТ, в тому числі для хворих на ВІЛ/СНІД, і забезпечення здійснення належного контролю за обігом лікарських (наркотичних) засобів, що застосовуються для такої терапії.
Відповідне доручення було дано Прем’єр-Міністром України Миколою Азаровим Міністрам МОЗ та МВС України щодо створення такої міжвідомчої робочої групи із залученням представників громадських організацій, у тому числі міжнародних, для розробки зазначених заходів, в т.ч. спрямованих на розширення застосування замісної підтримувальної терапії для споживачів ін’єкційних наркотиків, зокрема, ВІЛ-інфікованих.
На Інтернет сторінці МОЗ України опубліковано Інформаційне повідомлення про стан впровадження ЗПТ на території країни. У повідомленні наводиться інформація про поточний стан проблеми наркозалежності та захворюваності населення на ВІЛ-інфекцію/СНІД. Показується значення первинної та вторинної профілактики ВІЛ-інфекції, а також застосування АРВ-терапії для лікування ВІЛ-інфекції. Крім того, у повідомленні розкривається роль Уряду України у забезпеченні законодавчої підтримки ЗПТ. Нарешті, в Інформаційному повідомленні МОЗ показуються позитивні досягнення метадонової ЗПТ в Україні.
Інформаційне повідомлення висловлює офіційну позицію МОЗ України щодо провадження ЗПТ.
На веб-сторінці УІДПГЗ опубліковано поновлені статистичні дані щодо набору пацієнтів програм ЗПТ. Станом на 1 лютого 2011 року в Україні налічується 6044 пацієнтів, що на на 19 більше, ніж було на 1 січня 2011 р. та на 958 більше, ніж станом на 1 січня 2010 р.
Джерело: http://www.uiphp.org.ua/ua/resource/zvedeni-danni
_____________________________________________________________________
Кожен 5-й лікар відмовляє ВІЛ-позитивному в медичному обслуговуванні
Результати всеукраїнського дослідження «Індекс стигми ЛЖВ» стверджують – більша половина (51%) українців, хворих на ВІЛ/СНІД, стикалися з проявами дискримінації та стигматизації. Здебільшого це проявляється через плітки (30%), усні образи хворого (18%) та психологічний тиск з боку подружжя/партнера (12%).
Кожен четвертий хворий (25%) зазначив, що його ВІЛ-статус цілком або частково був причиною обмежень у доступі хоча б до однієї із послуг у соціальній або медичній сферах(надання медичної допомоги, послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров’я, планування сім’ї, проблеми з житлом, перешкоди у навчанні). Частіше за інших це були відмови у наданні медичного обслуговування (20%).
«На жаль, в нашому суспільстві досі існує багато міфів щодо ВІЛ/СНІДу, які спричиняють нерозуміння ситуації, дискримінаційні дії та порушення прав людей, інфікованих ВІЛ, - говорить Оксана Брижовата, керівник «Відділу інноваційних програм» ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ», - Страждають від цього в першу чергу люди, які найбільше потребують підтримки та допомоги. Порушуються навіть їх базові права, закріплені Конституцією України, як то право на роботу, житло, медичний догляд чи соціальне обслуговування».
Згідно з дослідженням, медичні працівники - люди, які начебто мали в першу чергу підтримувати хворих, навпаки піддають їх дискримінації. Так, за оцінкою опитуваних, працівники системи охорони здоров’я після розкриття ВІЛ-статусу респондентів частіше демонстрували дискримінацію щодо них (28%), ніж підтримку (19%).
Недотримання конфіденційності та несанкціоноване розголошення інформації про ВІЛ-статус хворого є однією з найголовніших проблем ЛЖВ сьогодні. Більше третини опитаних (37%) стверджують, що хоча б раз, але стикалися з таким проявами. При цьому досить часто подібні порушення відбуваються з боку медичних працівників, особливо таких медичних закладів, як жіночі консультації, пологові будинки, поліклініки за місцем проживання тощо. Так, наприклад, 28% жінок, хоча б раз отримували від медичних працівників пораду відмовитися від народження дітей, при тому, що ВІЛ-інфіковані матері при прийомі ліків, можуть народжувати абсолютно здорових дітей.
Дослідження «Індекс стигми ЛЖВ» - міжнародний проект, участь у якому взяли понад 40 країн з усього світу. В опитуванні взяло участь 1500 респондентів з усіх регіонів України. Це стало перше в Україні дослідження, яке проводилося ВІЛ –позитивними людьми серед для таких самих людей, постраждалих від епідемії ВІЛ/СНІДу. В Україні дослідження проводилося ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» у партнерстві з ГО «Соціоконсалтинг».
Джерело: http://civicua.org/news/view.html?q=1569907
_____________________________________________________________________
Парламент дозволив фінансувати соціальні послуги релігійних організацій у сфері профілактики ВІЛ/СНІД
Нещодавно набули чинності нові редакції двох законів соціального спрямування, в який вперше певна роль відведена релігійним організаціям. Оновлення зазнав Закони України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» № 1972-XII від 12.12.1991 р., повідомляє Інститут релігійної свободи.
Нова редакція Закону містить низку нових положень у переліку державних гарантії у сфері протидії поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ.
Згідно п.9 статті 4 Закону держава гарантує забезпечення інформаційно-роз'яснювальної та реабілітаційної роботи серед осіб, які вживають наркотики та психотропні речовини ін'єкційним способом, з метою протидії поширенню ВІЛ-інфекції. До цієї роботи будуть залучатись представники громадських, благодійних та релігійних організацій.
Пункт 18 цієї статті передбачає також участь різних організацій, в тому числі і релігійних, в інформаційній роботі щодо протидії поширенню ВІЛ-інфекції, у наданні благодійної допомоги, медичних і соціальних послуг, спрямованих на забезпечення лікування та профілактики ВІЛ-інфекції, догляду, підтримки та соціального захисту людей, які живуть з ВІЛ.
Здійснювати ці заходи передбачається на основі забезпечення доступу зазначених організацій на конкурсних засадах до участі у виконанні державного замовлення, спрямованого на надання медичних і соціальних послуг представникам групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та людям, які живуть з ВІЛ.
Нова редакція Закону України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» була ухвалена Верховною Радою України 23 грудня 2010 року у якості Закону № 2861-VI та набула чинності 15 січня 2011 року після офіційної публікації.
Оновлення також зазнав Закон України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» № 2623-IV від 2.06.2005 р.
Джерело: http://civicua.org/news/view.html?q=1545176
_____________________________________________________________________
Експерти ООН з прав дитини закликають Уряд України до переорієнтації послуг профілактики ВІЛ/СНІД на молодь та декриміналізації наркозалежних
Днями у Женеві (Швейцарія) Комітет з прав дитини при Комітеті ООН з прав людини за результатами четвертого регулярного перегляду оприлюднив свою офіційну оцінку звіту держави Україна щодо стану реалізації Конвенції ООН про права дитини, ратифікованої Україною 20 років тому.
Цьому передувало цілий ряд багатосторонніх офіційних та неформальних консультацій Комітету з представниками українського Уряду, громадськими та міжнародними організаціями. У консультаціях в Женеві також приймали участь представники Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.
У своїх висновках Комітет, серед іншого висловив надзвичайну стурбованість зростаючим рівнем вживання ін’єкційних наркотиків серед дітей, які належать до груп ризику, у тому числі, неповнолітнім ув’язненим, дітьми вулиці, та, як наслідок, зростаючим рівнем поширенням ВІЛ серед вказаних груп ризику.
Одночасно Комітет наголосив на відсутності належного доступу до послуг з профілактики ВІЛ/СНІД, лікування та реабілітації від наркоманії для наркозалежної молоді. Висловлено занепокоєння створенням державою нормативних бар’єрів, що перешкоджають доступу до таких послуг. Зокрема, у Концепції реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії на 2011-2015 роки, затвердженій Урядом України 13 вересня 2010 року, взагалі ігноруються ці проблеми та відсутні жодні адекватні заходи реагування на ситуацію.
Зазначається також, що нещодавні зміни у законодавстві щодо встановлення нижчих розмірів наркотиків, за незаконне зберігання яких наступає кримінальна відповідальність, значно підвищують рівень криміналізації наркозалежної молоді.
Комітет також поділяє стурбованість вітчизняних громадських організацій у зв’язку з останнім розпорядженням МВС України №40/2/1-106 від 18.01.2011, згідно з яким органами внутрішніх справ збиралася персоналізована інформація про наркозалежних пацієнтів програм замісної підтримувальної терапії, у т.ч. про їх ВІЛ-статус.
Рекомендації Комісії ООН були оприлюднені невдовзі після вступу у дію 15 січня 2011 нової редакції Закону України про ВІЛ/СНІД, згідно з якими “держава гарантує забезпечення запобігання поширенню ВІЛ-інфекції за допомогою програм зменшення шкоди, що, серед іншого, передбачають використання замісної підтримувальної терапії для осіб, які страждають на наркотичну залежність, та створення умов для заміни використаних ін'єкційних голок і шприців на стерильні з подальшою їх утилізацією”. Нова редакція Закону остаточно зняла проблему недоступності добровільного консультування та тестування на ВІЛ для неповнолітніх осіб віком від 14 років за їх власною згодою. В той же час, Загальнодержавна програма з протидії ВІЛ/СНІД в 2011 році профінансована лише на 45%. В державному бюджеті України на 2011 рік коштів на заходи з комплексної профілактики ВІЛ/СНІД серед уразливих груп, у т.ч. молоді, не передбачено взагалі.
Джерело: http://civicua.org/news/view.html?q=1556000

Переглядів: 516 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]