П`ятниця, 29.03.2024, 06:56
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2016 » Лютий » 25 » Концепція акції протесту «Списані люди» 1 березня 2016 р під будівлею Кабінету міністрів України (вул. Грушевського,12/2)
14:52
Концепція акції протесту «Списані люди» 1 березня 2016 р під будівлею Кабінету міністрів України (вул. Грушевського,12/2)
Концепція акції протесту «Списані люди»
1 березня 2016 р
під будівлею Кабінету міністрів України (вул. Грушевського,12/2)

Опис ситуації: Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» Міністерству охорони здоров’я України передбачено видатки на закупівлю лікарських засобів у розмірі 4,1 млрд грн. За такого бюджету, лише половина тяжкохворих пацієнтів отримає потрібне лікування. За підрахунками МОЗ, для того, щоб закупити ліки для усіх пацієнтів, які їх потребують, потрібно закласти в Держбюджет-2016 мінімум 8, 1 млрд грн. Відповідно до прикінцевих положень цього Закону, Кабінету Міністрів України до 1 березня 2016 року потрібно внести на розгляд Парламенту пропозиції щодо змін до Державного бюджету України на 2016 рік, опрацювавши пропозиції, надані Комітету ВРУ з питань бюджету. Комітет ВРУ з питань бюджету звернувся до Кабміну з рекомендаціями, в тому числі забезпечити фінансування закупівлі лікарських засобів у розмірі 8,1 млрд. грн. Наразі жодної реакції Уряду немає і половина тяжкохворих пацієнтів залишається на грані життя і смерті. Особливо критично недофінансовані програми: ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатит, дитяча та доросла гемофілія. Крім того, під загрозою життя маленьких пацієнтів із онкологією.
Мета: здійснити тиск на Кабінет Міністрів України з вимогою закласти 8.1 млрд.грн. для закупівлі життєво важливого лікування тяжкохворих пацієнтів.
Завдання:
1. Загострити питання тотального дефіциту державних коштів на закупівлю ліків у Державному бюджеті України на 2016 р. та звернути увагу представників Уряду загалом зокрема на те, що Бюджет, який вони прийняли, вбиває половину важкохворих пацієнтів.
2. Примусити Арсенія Яценюка внести зміни до Бюджету 2016 року з урахуванням видатків на лікарські засоби та вироби медичного призначення у розмірі 8,1 млрд. грн., що дозволить забезпечити хоча б ту потребу в лікуванні, яка була заявлена МОЗ.
Спосіб реалізації: громадські активісти та пацієнти пікетуватимуть Кабінет Міністрів України з вимогою врахувати потреби МОЗу на лікування пацієнтів в бюджеті 2016 року в розмірі 8,1 мільярди гривень. Пацієнти з різними захворюваннями вже 5 разів за минулий рік провели подібні заходи з однією лише вимогою: забезпечити мінімальну потребу в життєво важливих ліках. Але їх не почули! Проект бюджету, який існує на сьогодні, є вбивчим для більшості пацієнтів, оскільки лише половина хворих зможуть отримати потрібне лікування наступного року. Найбільш критичними програмами є програма з ВІЛ/СНІДу (забезпеченість 26% від потреби), гемофілії (забезпеченість 27% від потреби), туберкульозу (забезпеченість 37% від потреби), гепатиту (забезпеченість 9% від потреби). Пацієнти, стоятимуть під стінами Кабміну із табличками: «У мене гепатит. Мене списали», «У мене ВІЛ. Мене списали», «У мене гемофілія. Мене списали» – як символ того, що чиновники, які ухвалюють бюджет України, просто списали половину пацієнтів. Пікетувальники також триматимуть у руках такі написи: НАС НЕМАЄ В БЮДЖЕТІ, НАС НЕ ІСНУЄ ДЛЯ ВЛАДИ, ЧИНОВНИКИ НАС СПИСАЛИ. ОКРЕМО лежатимуть багато табличок з написами: Діма, 22 роки, ВІЛ-інфікований, списано. Ольга, 44 роки, туберкульоз, списано. Віктор 31 рік, гепатит, списано. і т.п.
Меседжі:
- Верховна рада дала завдання Кабміну знайти кошти для тяжко хворих пацієнтів до 1 березня. Ми прийшли перевірити, чи виконано доручення
- Заявлений Бюджет на 2016 з видатками МОЗ стане причиною смерті та інвалідності десятків тисяч людей.
- Якщо політики не внесуть зміни в цей бюджет, вони фактично власноруч прирікають важкохворих українців на смерть через відсутність ліків.
- Найбільш критичні програми: лікування вірусних гепатитів профінансовано менше, ніж на 10 %
- Лише 30% ВІЛ-інфікованих українців, що стоять на обліку, отримають потрібну терапію.
- Якщо Бюджет не буде збільшено, то 90 тисяч ВІЛ-інфікованих залишаться без лікування, 56,6 тисяч (понад 3 млн) людей з гепатитом будуть приречені на смерть.
- Бюджет на 2016 рік покриває потребу у лікуванні лише 27% дорослих хворих на гемофілію.
- 34% маленьких пацієнтів із діагнозом «онкологія» не доживуть до наступного року, бо для їх лікування кошти в бюджеті не передбачено.
- В той час як МОЗ заявляє, що дорослі онкохворі будуть забезпечені лікуванням на 74%, пацієнти називають іншу цифру: бюджет, затверджений у такому вигляді як він зараз є, забезпечує потребу в онкопрепаратах лише 6% пацієнтів.
- Під смертельною небезпекою наразі знаходяться не тільки хворі, а й здорові українці, які стануть жертвами поширення епідемій.
- В Україні сьогодні надзвичайно складна ситуація – через відсутність ліків щодня помирає 1607 українців.
- Бюджет у розмірі 4,1 млрд грн прирікає 50% українців на неминучу інвалідність. Десятки тисяч хворих не виживуть без потрібної терапії. Під загрозу потрапляють сотні тисяч здорових українців!
- Якщо лікування хворого на чутливий туберкульоз коштує 425 гривень, то для того, щоб вилікувати мультирезистентний туберкульоз доведеться заплатити у 110 разів більше – 46 830 грн. Проект бюджету прирікає понад 5 тисяч пацієнтів із чутливим туберкульозом перервати лікування, що в свою чергу призведе до набуття мультирезистентної форми цього захворювання. Це означає, що необґрунтована економія на пацієнтах сьогодні виллється у значно більші затрати у майбутньому. На лікування 5 тисяч пацієнтів з чутливим ТБ потрібно витратити близько 2 млн грн, а з мультирезистентним 245 млн грн (на 243 млн грн більше).
- Лише за даними Міністерства охорони здоров’я реальна потреба у фінансуванні програм лікування складає 8, 1 млрд грн. Проте реальна потреба у лікуванні, за інформацією пацієнтів, значно більша.
- Таким бюджетом чиновники фактично роблять людей інвалідами. Кожен інвалід обходиться державі мінімум в 12 тисяч гривень на рік. Держава щороку витрачає понад 42 мільярди гривень на виплати інвалідам та тим, хто за ними доглядає.
- Кабмін витрачає мільярди гривень на утримання власного апарату, але залишає напризволяще мільйони пацієнтів! 430 млн грн держава витратила на охорону вищих посадовців – цих коштів вистачило б для повного забезпечення ліками хворих на туберкульоз. Для свого лікування вище керівництво держави витратило майже 300 млн грн, залишивши без ліків дітей з онкологією та хворобою Віллербранда. Понад півмільярда витратила держава для спец пенсій депутатам та суддям, проте залишає без ліків 9 з 10 пацієнтів із гепатитом та 3 з 4 пацієнтів з ВІЛ.
- Уряд перейняв на себе функції вирішувати, кому жити, а кому ні.
- Ми вимагаємо прийняти бюджет на охорону здоров’я у заявленому МОЗом обсязі в розмірі 8,1 млрд грн.
- Досить нас ігнорувати!
Під час акції активісти проведуть прес-брифінг, на якому оголосять свої вимоги до Кабінету міністрів України, а також передадуть відповідний лист з вимогами.
Очікувані результати: внесення змін до Бюджету 2016 року в статті витрат МОЗ на закупівлю лікарських засобів та виробів медичного призначення в розмірі 8 137 540,3 тис. грн..
Категорія: Новини | Переглядів: 779 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]