П`ятниця, 26.04.2024, 18:05
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2011 » Червень » 8 » Інформаційний бюлетень з питань ЗПТ Випуск № 10 (32), травень 2011 р.
16:33
Інформаційний бюлетень з питань ЗПТ Випуск № 10 (32), травень 2011 р.

Український інститут досліджень політики щодо громадського здоров’я Ukrainian Institute on Public Health Policy (UIPHP)

ПОДІЇ В УКРАЇНІ
Про IV Національну конференцію з питань ЗПТ

На 23-24 червня 2011 року в м.Києві заплановано проведення IV Національної конференції з питань ЗПТ, на якій буде розглянуто низку актуальних проблем розвитку замісної підтримувальної терапії в контексті її доступності, якості та життєспроможності.
За сім років свого існування в Україні ЗПТ стала невід’ємною частиною національних профілактично-лікувальних заходів в сфері профілактики ВІЛ-інфекції та лікування наркотичної залежності. Понад 6000 хворих отримали доступ до сучасної допомоги, яка в багатьох випадках покращила їх соматичне та психічне здоров’я, змінила спосіб життя не тільки пацієнтів ЗПТ, а й їхніх близьких. Так, якщо серед загальної популяції СІН в Україні тільки 7% мають доступ до АРТ, то серед учасників програм ЗПТ цей показник складає 30%.
Разом з тим, очевидним залишається той факт, що розвиток ЗПТ в Україні все ще під загрозою. Останнім часом спостерігається тенденція зниження темпів набору пацієнтів ЗПТ. Так, якщо ще на рубежі 2010-2011 років щомісяця набиралося близько 100 нових пацієнтів, то починаючи з лютого цей показник знизився в середньому в 4-5 разів, а в травні взагалі мав від’ємне значення. Крім того, в регіональному розрізі фактична кількість пацієнтів ЗПТ менша за визначену наказами обласних УОЗ, які були видані на накази МОЗ №1054, №444 (метадон) та №722 (бупренорфін). Станом на травень 2011 р. накази обласних УОЗ в повному обсязі виконуються лише по Рівненській, Сумській та Чернівецькій областях. Як наслідок – потенціал ЗПТ не використовується у повній мірі для протидії епідемії ВІЛ/СНІД в Україні.
Очікується, що в ході роботи конференції буде розроблено підходи до вирішення практичних проблем розширення доступу до ЗПТ, проаналізовано та визначено найефективніші моделі впровадження ЗПТ, створено проект “дорожної мапи” залучення правоохоронних органів до вирішення питань щодо громадського здоров’я, підвищено рівень обізнаності населення щодо ЗПТ та поширено передовий досвід її впровадження. Учасники конференції обговорять перешкоди, що заважають розвитку ЗПТ та інтегруванню послуг, які СІН можуть отримати в лікувальних закладах, а також шляхи подолання цих перешкод.
До участі в конференції запрошуються, зокрема, фахівці у сфері ЗПТ, представники спільноти пацієнтів ЗПТ та їхнє близьке оточення, представники Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, МОЗ України, Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам, СБУ, МВС, Державного Комітету України з питань контролю за обігом наркотиків, Державного департаменту України з питань виконання покарань, представники міжнародних та українських НДО, які працюють в сфері ЗПТ.
Конференція проводиться за підтримки МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» за кошти Глобального Фонду для боротьби з туберкульозом, СНІДом та малярією, Бюро ВООЗ в Україні, Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS), Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC), Інституту відкритого суспільства (OSI), Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) та МБФ «Фонд Вільяма Дж.Клінтона».

ПОДІЇ ЗА КОРДОНОМ
Світові лідери зустрінуться в рамках ООН з питань розповсюдження СНІД

Нью-Йорк, 8-10 червня 2011 р. – В рамках зустрічі на вищому рівні в ООН відбудеться зібрання світових лідерів для визначпення майбутнього курсу на подолання СНІД. Подія збігається з сумною 30-ю річницею, коли було встановлено факт ВІЛ-епідемії в світі. За цей час в рамках ООН було розроблено відповідні заходи, а також цілі та показники для вимірювання та оцінки виконання заходів з подолання ВІЛ/СНІД. Напередодні цієї зустрічі було проведено низку переговорів між різними країнами, у ході яких виявилося, що деякі країни відступають від раніше досягнутих домовленостей щодо понятійного апарату з питань зниження шкоди (harm reduction), визначення основних груп населення (key populations) та дотримання прав людини. Деякі з делегацій країн, зокрема, Сполучене Королівство та США, із застереженням ставляться до включення до заключних документів Зустрічі на вищому рівні конкретних та обмежених часом цілей щодо профілактики, лікування та фінансування заходів з подолання ВІЛ/СНІД. З метою привернення уваги до питань зниження шкоди, ін’єкційного споживання наркотиків та політичних питань Інститут зниження шкоди спільно з іншими провідними організаціями (ICASO, IAS, OSF, INPUD, AIDS-Alliance) планує випустити спільний медіа-реліз з метою пропагування принципів Бейрутської Декларації з питань ВІЛ і СІН. Підписатися під Бейрутською Декларацією можна тут.
Джерело: Harm Reduction International e-Update - May 2011

IDHDP підтримує закриття центрів примусового утримування наркозалежних
Міжнародна організація лікарів за здорову політику щодо наркотиків (IDHDP) спільно з Всесвітньою медичною асоціацією (World Medical Association) та організаціями з питань захисту прав людини виступила проти примусового утримування чоловіків, жінок та дітей в адміністративних наркоцентрах без належного юридичного оформлення та без згоди утримуваних. Адже ці закриті установи, що мають бути лікувальними центрами, насправді не є такими. В них майже не надається медична допомога, не забезпечується належне харчування утримуваних, а також практикується примус до праці та суворі фізичні покарання у разі відмови виконувати вказівки. IDHDP вважає неприпустимими примус та покарання у справі лікування наркотичної залежності.
Джерело: Harm Reduction International e-Update - May 2011
СТАТИСТИКА
На вебсторінці УІДПГЗ опубліковано поновлені статистичні дані щодо набору пацієнтів програм ЗПТ. Станом на 15 травня 2011 року в Україні налічується 6126 пацієнтів, що на 29 більше, ніж було на 1 січня 2011 р. та на 1040 більше, ніж станом на 1 січня 2010 р.
Адреса посилання: http://www.uiphp.org.ua/ua/resource/zvedeni-danni

Розсилка підготовлена в рамках реалізації проекту «Організаційно-методична, технічна, тренінгова, наукова підтримка впровадження замісної підтримувальної терапії (ЗПТ)», який реалізується КМБО «Українським інститутом досліджень політики щодо громадського здоров’я» завдяки підтримці МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні.[c]
Переглядів: 634 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]