Вівторок, 23.04.2024, 22:45
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2011 » Грудень » 2 » Інформаційне повідомлення знагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом
12:28
Інформаційне повідомлення знагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні
вул. Димитрова, 5, корпус 10-А, 9-й поверх, 03680, м. Київ
www.aidsalliance.org.ua
Контактна особа: Костянтин Перцовський
Тел.: (+380 44) 490-5485, (вн.205) Е-mail: pertsovskyi@aidsalliance.org.ua


Інформаційне повідомлення з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом


Подолання епідемії ВІЛ в Україні неможливе без державного фінансування профілактичних програм. Найвагоміший сьогоднішній успіх – зниження темпів приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію – досягнуто завдяки міжнародному фінансуванню. Нуль в бюджеті країни на 2012 рік на профілактику – це недалекоглядність, яку потрібно негайно виправити.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Україні нагадали, що без належної державної підтримки програм профілактики серед найуразливіших груп, країну очікує катастрофа. У щойно оприлюдненому звіті Об’єднаної програми ООН зі СНІДу UNAIDS World AIDS Day Report 2011 є заклик і до нашої країни: «Україна має подвоїти свій бюджет на профілактичні програми та зробити його спрямованим на наркозалежних людей, чоловіків, що мають секс з чоловіками, осіб, залучених у секс бізнес». Невже держава знову знехтує цим дороговказом?

Профілактичні проекти за підтримки Альянсу охопили майже 250 000 представників найуразливіших груп населення. В результаті, стабілізувалась кількість нових випадків ВІЛ- інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків та знизився рівень поширеності ВІЛ серед них. Більше того, профілактичні програми вплинули на загальну епідемічну ситуацію – в Україні відбувається зниження темпів приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Якщо у
2010 році, цей показник, у порівнянні з 2009 роком, складав 3,3%, то у 2011 році очікується його зниження ще в 11 разів – до 0,3%.

Ці результати головним чином досягнуто завдяки міжнародному фінансуванню, в першу чергу з боку Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). На перспективу, Україна виборола й нове фінансування від Глобального фонду у розмірі понад 85 млн. доларів США на реалізацію програми «Створення життєздатної системи комплексних послуг з профілактики ВІЛ, лікування, догляду та підтримки для груп найвищого ризику та людей, які живуть з ВІЛ, в Україні» у 2012-2013 роках. Але ми певні, що такі вагомі міжнародні інвестиції, як у програми лікування, так і у профілактику, допоможуть здолати епідемію лише за умови дотримання державних гарантій.

Хоча оновлений Закон України щодо протидії ВІЛ/СНІД, що вступив в дію у цьому році, та відповідна Загальнодержавна програма надають державні гарантії для програм зменшення шкоди та замісної підтримувальної терапії зокрема, поточний проект державного бюджету не передбачає цільового фінансування профілактичних програм.

Програми профілактики ВІЛ/СНІД не лише практично не фінансуються державою, але й зустрічають чималий спротив, тому ВІЛ-сервісним організаціям доводиться боротися не лише з епідемією. У різних регіонах представникам неурядових організацій та лікарям доводиться у судах відстоювати право реалізовувати програми зменшення шкоди, що гарантуються чинними Законами України. Ми закликаємо керівників держави покласти край криміналізації та порушенню прав представників найуразливіших груп населення, бюрократичним перепонам на шляху програм зменшення шкоди та замісної терапії, оподаткуванню гуманітарної допомоги для боротьби з епідемією, та, нарешті, виділити фінансування для програм профілактики
ВІЛ/СНІД. Якщо ми щирі у намірах подолати епідемію ВІЛ/СНІД в Україні, це має бути зроблено!
Переглядів: 682 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]