Четвер, 28.03.2024, 10:24
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2014 » Вересень » 18 » Україна у п'ятірці країн світу з найнижчим рівнем вдоволеності медичними послугами
10:39
Україна у п'ятірці країн світу з найнижчим рівнем вдоволеності медичними послугами
Україна у п'ятірці країн світу з найнижчим рівнем вдоволеності медичними послугами
Саме таким виявився результат системного аналізу та порівняння існуючої медичної системи в Україні з іншими країнами. Аналіз здійснювався міжнародними експертами, що входять до стратегічної дорадчої групи з питань реформування охорони системи здоров’я України (СДГ) .
На думку Міністра охорони здоров’я Олега Мусія,сьогодні в Україні вперше є політична воля для докорінної зміни системи охорони здоров’я, яка не може працювати в умовах ринкової економіки, адже запроваджувалася під потреби Радянського Союзу. Міністр висловив сподівання, що СДГ разом з управлінням медичної реформи МОЗ напрацюють документ, який буде сприйнятий не лише експертним середовищем, а перш за все суспільством. Він висловився за послідовність дій, сприйняття попередніх напрацювань, врахування досвіду інших країн. Олег Мусій зауважив, що нині у світі класичні системи охорони здоров’я майже відсутні, вони стають універсальними. Тому нова українська система буде не однополярною, а багатогранною, соціальноорієнтованою та пацієнтоцентричною. За його словами, зараз ми маємо історичний момент для змін і повинні докласти зусиль для того, щоб шлях до побудови нової європейської моделі став незворотнім.
«Аналіз показує, що змінювати систему охорони здоров’я в Україні потрібно докорінно, а не лише окремі частини, як це намагалися зробити всі попередні уряди, – наголошує Володимир Курпіта, голова експертної групи з реформи системи охорони здоров’я. – Саме тому ми розглядаємо декілька моделей медичної системи в країнах, які були в аналогічній ситуації, що й Україна, але змінили систему швидко та якісно».
За умови сучасної та висококваліфікованої медичної допомоги, значно зростає і середня тривалість життя населення. Так, наприклад, Україна за показниками середньої тривалості життя нагадує західну Європу 60-х років.
Крім того, як виявляється, незважаючи на «безкоштовну медицину», гарантовану Конституцію України, середньостатистичний українець витрачає більше зі своєї власної кишені, ніж будь де в Європі, а саме 45% від всіх медичних витрат. Більше українських пацієнтів витрачають лиже азербайджанці, в той час як в Європі цей показник дорівнює близько 20%.
На думку експертів, система охорони здоров’я України потребує сміливих, докорінних змін. При цьому вона повинна базуватися на рекомендованому ВООЗ принципі універсального доступу громадян до послуг охорони здоров’я, що передбачає надання якісних та доступних послуг усім без винятку верствам населення
Реформа мережі лікарень, вдосконалення системи фінансування та управління ресурсами. посилення системи первинної допомоги будуть найважливішими завданнями в найближчі роки. Україна має одну з найбільших в Європі кількість лікарень на 1000 населення, але це не впливає на покращення здоров’я населення.
«Українське прислів’я, що “здоров’я ні за які гроші не купиш”, є як ніколи актуальним для українців, – каже Дмитро Шерембей, голова БФ «Пацієнти України», член координаційної ради групи. – Саме тому реформа охорона здоров’я сьогодні має стати ключовим пріоритетом не лише для Кабінету Міністрів, але й Президента та парламенту, адже без сильної та здорової нації нам навряд чи допоможуть інші реформи. Важко пояснити матері, в якої на руках помирає дитина, що в нас у пріоритеті гаряча вода та латання дірок на дорогах».
Нагадуємо, Стратегічна дорадча група з питань реформування системи охорони здоров'я України затверджена наказом МОЗ України від 24 липня2014 року No.522 (http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20140724_0522.html) і була створена за ініціативи та підтримки міжнародного фонду “Відродження”.
До її складу увійшло 12 українських та міжнародних експертів,відібраних за результатами відкритого конкурсу. Першим етапом роботи групи став аналіз існуючої системи охорони здоров’я в Україні, щоб на його основі, враховуючи всі показники, розробити нову стратегію медичної системи України.

Контактна особа:
Олександра Устінова
oleksandra.u@patients.org.ua
067 550 15 70
Переглядів: 444 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]