Четвер, 25.04.2024, 02:55
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2011 » Серпень » 25 » “Догляд, лікування, підтримка, що пов’язані з ОЗТ і СІН”; “ОЗТ під час вагітності”. (огляд публікацій) За матеріалами вебсайту УІДПГЗ
14:22
“Догляд, лікування, підтримка, що пов’язані з ОЗТ і СІН”; “ОЗТ під час вагітності”. (огляд публікацій) За матеріалами вебсайту УІДПГЗ
УІДПГЗ активно пропагує та використовує в практичних і навчальних цілях наукові публікації, що присвячені теоретичним і практичним аспектам інтегрованої допомоги СІН, які одночасно можуть бути ВІЛ-інфікованими, хворими на туберкульоз та/або гепатити В, С. У цьому випуску ми пропонуємо анотації наукових робіт за темами “Догляд, лікування, підтримка, що пов’язані з ОЗТ і СІН” та “ОЗТ під час вагітності”, розміщених на вебсайті УІДПГЗ.

"Передача ВІЛ та економічна доцільність програм підтримувальної терапії метадоном " – Грегорі С. Зарик (Gregory S. Zaric) та інші // "Американський журнал громадського здоров’я", червень 2000, № 7.
Авторами було виконано дослідження, за результатами якого було доведено економічну доцільність програм метадонової ЗПТ для лікування героїнової залежності та, зокрема, їхній вплив на ВІЛ-епідемію. В рамках дослідження було розроблено динамічну модель епідемії з метою вивчення впливу розширення програм метадонової ЗПТ на обсяги витрат на охорону здоров’я та на зростання тривалості життя в роках з урахуванням її якості (QALY).
Автори довели, що додаткові витрати на провадження програм ЗПТ є вигідними для громад як із високим рівнем розповсюдження ВІЛ-епідемії, так і з низьким. Перешкоджання розвитку програм метадонової ЗПТ не дозволяють СІН отримати доступ до економічно доцільної допомоги, яка сприяє покращенню стану здоров’я всього населення.
Повний текст документа можна знайти за наступними посиланнями:
English:http://ajph.aphapublications.org/cgi/reprint/90/7/1100?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=Gregory+S.+Zaric&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1366

"Індукція в метадонових програмах замісної терапії опіоїдної залежності " – Рекомендації національної конференції AATOD 25-29 квітня 2008 р.
Протягом останніх п’яти років у США з’явилося чимало повідомлень стосовно летальних випадків у зв’язку з прийомом метадону. В переважній більшості причинами смертей виявляються або передозування метадону в ході лікування хронічних захворювань, або ж нелегальне використання препарату за межами програм ЗПТ. Рідкісні повідомлення стосуються пацієнтів програм ЗПТ, що помирають на фазі індукції.
Рекомендації національної конференції AATOD стосуються, перш за все, метадонової терапії саме на її перших етапах з урахуванням особливостей реакції пацієнтів на метадон у зв’язку з різним індивідуальним рівнем абсорбції, метаболізму та виведення препарату. У матеріалах конференції доводиться безпідставність понять так званої “стандартної дози” та “верхніх граничних доз”. Необгрунтованим вважається й традиційний підхід – “починай з низьких доз і повільно підвищуй”. Для кожного пацієнта стан рівноваги препарату, дозування на фазі індукції та її завершення мають визначатися в індивідуальному порядку з урахуванням усіх суттєвих факторів. Отже, найбільш важливим для призначення дози препарату вважається саме індукційний період.
Повний текст документа можна знайти за наступними посиланнями:
English: http://www.aatod.org/dosage_induction.html
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1367

"Вагомі аргументи на користь метадону " - Гаррет Макговерн (Garrett McGovern), лікар-терапевт, спеціаліст з лікування хімічної залежності;
Сендіфорд, Ірландія.
Роль тривалої метадонової терапії в лікуванні героїнової залежності активно обговорюється в наукових, політичних і професійних лікарських колах. Багато хто з учених та політиків вважає за необхідне обмежити метадонову ЗПТ певним терміном, оскільки вона буцімто не вирішує проблему наркозалежності.
Враховуючи серйозність питання та градус дискусії, у квітні 2010 р. понад 40 відомих спеціалістів з лікування наркозалежності виступили через газету Scotsman з відкритим листом, в якому наголосили на перевагах метадонової ЗПТ й засудили будь-які спроби щодо обмеження її термінів і заміну концепції зменшення шкоди на відмову від наркотиків.
Аргументи “за” і “проти” викладено у вищезгаданій статті Г.Макговерна.
Повний текст документа можна знайти за наступними посиланнями:
English: http://www.imt.ie/clinical/2010/10/making-the-case-for-methadone.html
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1368

"Фармакологічне роз’яснення щодо метадонової терапії наркологічної залежності " – Роберт Г. Ньюмен (Robert G. Newman), Израильский медицинский центр, Нью Йорк, США.
Протягом останньої чверті століття з різних куточків світу надійшло чимало повідомлень щодо позитивних результатів застосування метадону в лікуванні героїнової залежності. Проте, дискусії навколо метадонової ЗПТ не вщухають навіть серед лікарів, що її активно використовують.
На думку професора Р.Г. Ньюмена, широка розбіжність думок із цього питання викликана неправильним розумінням основ метадонової терапії. У даній роботі автор розкриває фармакологічні принципи, які слід застосовувати до наркотиків у цілому та до метадону зокрема. Автор впевнений, що політики та інші експерти у своїх судженнях і висновках мають керуватися саме прямими та однозначними фармакологічними властивостями метадону, а лікарі, відповідно, використовувати метадон для роботи з пацієнтами, що потерпають від хронічних і потенційно смертельних захворювань.
Повний текст документа можна знайти за наступним посиланнями:
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1321

"Замісна терапія на основі бупренорфіну та метадону під час вагітності: порівняння росту плода та клінічних наслідків для новонародженого по двох послідовних серіях вивчення випадків" – Йоган Какко (Johan Kakko) та інші // Журнал Drug and Alcohol Dependence (2008), том 96, №1-2, стор.69-78.
Метою авторського дослідження було порівняння ефектів внутрішньоутробного впливу використання бупренорфіну та метадону для проведення ЗПТ героїнозалежних вагітних пацієнток. Отримані результати свідчать про більш сприятливе використання бупренорфінової ЗПТ порівняно з метадоновою. Поки що залишається невідомим, чи впливає вибір препарату ЗПТ на розвиток народжених дітей у довгостроковій перспективі. Проте, використання будь якого з двох зазначених препаратів дає суттєво кращі постнатальні показники, ніж взагалі відсутність лікування героїнової залежності вагітних жінок.
Повний текст документа можна знайти за наступним посиланнями:
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1369

"Ґендерні аспекти фармакотерапії для жінок з опіоїдною залежністю: бупренорфін" – Анна Марія Унгер (Anne Marie Unger) та інші // Journal of Addictive Diseases, том 29, №2, квітень-червень 2010 р. стор.217-230
У даній статті розглядаються: роль ґендеру в обранні медикаментозного лікування, статеві відмінності у фармакодинаміці та фармакокинетиці взаємодії бупренорфіну з іншими препаратами, вплив препарату на серцевосудинну систему, індукція бупренорфіну у вагітних, абстинентний синдром в новонароджених і грудне вигодовування. Мета проведеного дослідження – підвищити розуміння необхідності враховувати ґендерні аспекти під час прийняття рішень щодо лікування з метою оптимізації медико-соціального обслуговування та підвищення якості життя жінок, що потерпають від наркотичної залежності.
Повний текст документа можна знайти за наступними посиланнями:
English: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2858865/
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1370

"Перинатальна залежність – Ванкуверський досвід", Рон Абрахамс (Ron Abrahams), ДМН, науковий співробітник Коледжа сімейних терапевтів Канади.

Коли мова йде про вживання наркотиків під час вагітності, ми схильні вважати, що новонароджені обов’язково матимуть певні відхилення від норми, а їхні батьки неспроможні стати хорошими вихователями. В минулому ставлення медичних працівників і суспільства до цієї категорії населення було засновано виключно на переконанні, що вагітні жінки мають повністю утримуватися від вживання наркотиків, щоб стати матерями. Розлучення матері й дитини було й досі є нормою. Ми спроможні повністю змінити цю тенденцію за допомогою зниження кількості наркотиків, що впливають на матір і немовля, також шляхом покращення соціально-економічних детермінантів їхнього здоров’я. Зокрема, у м.Ванкувер (Канада) ми покращили положення таких жінок та їхніх сімей за допомогою філософії зменшення шкоди та інтеграції зусиль суспільства й лікарні в єдину систему медико-санітарної допомоги.
Повний текст документа можна знайти за наступним посиланнями:
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1372

"Клінічне ведення неонатального абстинентного синдрому в немовлят, що їх було народжено від матерів, які приймають опіоїдну підтримувальну терапію" – Ніна Ебнер (Nina Ebner) та інші // Журнал Drug and Alcohol Dependence, том 87 (2007) стор. 131-138.
У немовлят, що народилися від матерів, які перебувають на опіоїдній підтримувальній терапії, існує ризик розвитку неонатального абстинентного синдрому (НАС), який нерідко потребує медикаментозного лікування. Автори розглядають вплив опіоїдної підтримувальної терапії на частоту й час виникнення НАС і порівнюють два види лікування – з використанням фенобарбіталу та гідрохлориду морфіну.
Повний текст документа можна знайти за наступним посиланнями:
Russian: http://www.uiphp.org.ua/media/1373
СТАТИСТИКА

На вебсторінці УІДПГЗ опубліковано поновлені статистичні дані щодо набору пацієнтів ЗПТ. Станом на 1 серпня 2011 року в Україні налічується 6319 пацієнтів, що на 213 більше, ніж було на 1 січня 2011 р. та на 1224 більше, ніж станом на 1 січня 2010 р. Із 6319 пацієнтів ЗПТ – 2852 ВІЛ-інфікованих (45,13%), 864 отримують АРТ (13,7%), а 272 готуються до АРТ (4,3%).
Адреса посилання: http://www.uiphp.org.ua/ua/resource/zvedeni-danni



Розсилка підготовлена в рамках реалізації проекту «Організаційно-методична, технічна, тренінгова, наукова підтримка впровадження замісної підтримувальної терапії (ЗПТ)», який реалізується КМБО «Українським інститутом досліджень політики щодо громадського здоров’я» завдяки підтримці МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»
Якщо ваша адреса випадково потрапила до цієї розсилки, і ви не бажаєте отримувати наші новини, будь ласка, відправте нам e-mail з поміткою в темі .unsubscribe.
Переглядів: 687 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]