П`ятниця, 19.04.2024, 11:01
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернівецький міський Благодійний фонд Нова СІМ'Я


ШАРА!!!
Видео
Меню сайту
Форма входу
Не ошибись мечтой
Обними меня
Головна » 2011 » Листопад » 3 » ЧМБФ «Нова сім’я» звітує про результати проектної діяльності «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркоманії
16:33
ЧМБФ «Нова сім’я» звітує про результати проектної діяльності «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркоманії
03.11.2011р. прес-конференція
Чернівецький міський благодійний фонд «Нова сім’я» звітує про результати проектної діяльності
«Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркоманії».



Задля подолання поширення ВІЛ, наркотиків та проституції в місті, чернівецькі діти вулиці потребують визнання їх існування та «дорослої» допомоги краян.

В рамках діяльності проекту «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркоманії», Чернівецький міський благодійний фонд провів серед дітей вулиці міста дослідження із вияву рівня знань та ризикованої поведінки молоді щодо профілактики інфікування ВІЛ. Як виявилось, понад 70% від вибірки оцінки – 50 дітей від 12 років які більшість часу перебувають на вулицях міста без нагляду дорослих, мають брак знань щодо шляхів передачі ВІЛ-інфекції, але кожна третя дитина має досвід зловживання психоактивними речовинами та веде активний статевий спосіб життя.
Соціальна проблема, яку суспільство визначило поняттям «діти вулиці», існує в багатьох країнах світу, в тому числі й з високим рівнем соціально-економічного розвитку. Сьогодні в Україні перебувають на вулиці біля ста тисяч дітей. Чим вони займаються кожного дня? Чим живуть? Десяти днів на вулиці достатньо, щоб дитина інфікувалась двома – трьома інфекційними захворюваннями. А після місяця безпритульності їй потрібен рік, щоб адаптуватись до соціального життя (за даними досліджень 2010 року, - незалежні експерти).
З червня по жовтень поточного року, Чернівецький міський благодійний фонд «Нова сім’я», за підтримки муніципального гранту та Антикризової програми Міжнародного фонду «Відродження» реалізовував проект з покращення якості дітей вулиці чим вперше об’єднав зусилля міської влади, студентства та третього сектору в порушені теми дитячої бездоглядності. Мета проекту «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркоманії» - допомога через надання дітям привабливих, актуальних послуг та таких, які є корисними для закріплення позитивних звичок, збільшення їх обізнаності та рівня мотивації до участі в профілактично-соціальних програмах міста, задля покращення рівня життя, зменшення кількості випадків дитячої наркоманії, проституції, що, в свою чергу, дозволить попередити безпритульність та поширення ВІЛ-інфекції в місті Чернівці. Виконавець проекту - фонд «Нова сім’я», є визнаним лідером ВІЛ-сервісу серед неурядових організацій Буковинського краю.
За 6 місяців роботи проект надав благодійну допомогу Чернівецьким соціально кризовим родинам чим сприяв покращенню якості життя понад 150 дітей які без нагляду й опіки дорослих змушені перебувати на вихованні вулиці (соціальний патруль, інформаційні бесіди, правова підтримка та допомога у пошуку роботи, оформлення дітей до будинку малюка, садочку й інтернату, тощо). Роботою мобільного патрулю, на базі обладнаного автобусу фонду, на вулицях міста соціальними працівниками охоплено понад 10 безпритульних дітей. Втручання психолога допомогло знайти контакти, надати їм гігієнічні набори (мило, зубні щітка і паста, рушник, трусики та майка), для зв’язку, кожному видані телефонні картки, двічі на тиждень вони отримували гарячу їжу. Надано сезонний одяг, вітаміни, доступ до медичного обстеження, правової просвіти. Із розмов з дітьми, життєвий досвід яких надає сумнів щодо їх дитячого віку, виявляється що кожен має домівку, чи не кожен має батьків або родичів, але на запитання про безпечне місце, одноголосно стверджують – вулиця. В домівках де існує проблема алкоголю, насилля, нажаль безпечному дитинству не місце. 12 річні юнаки та дівчата віддані власним бажанням вишукують можливості для виживання в світі міста європейського зразка. Хтось жебракує, хтось збирає по смітникам порожні пляшки, поширеним є й надання сексуальних послуг за винагороду (їжа, домівка, одяг), хтось переступає межу закону. Організацією розроблено та поширено понад 8 видів профілактичної літератури, зокрема листівки «Пригоди колобка, або таємниці нашого міста» з профілактики бродяжництва. Матеріал «Якщо шукаєш роботу» пропонує алгоритм пошуку й отримання соціального захисту людині в кризовій ситуації та став корисним для старшої молоді в отриманні роботи. При фонді працює центр вихідного дня де практичні психологи, медики, психологи працюють із 30 дітьми із кризових родин. Забезпечено надання гарячого харчування.
Вперше, залучивши кошти Міжнародного Фонду «Відродження», до спроби вирішення проблем дитини вулиці, організація спромоглась об’єднати сили та ресурси неурядових організацій, соціальних служб, органів державної влади та студентської молоді. Четверо осіб, працюють та отримали допомогу соціальної служби в отриманні тимчасового житла. За співпраці із Центром матері та дитини, надано допомогу в отриманні соціальної підтримки (житла, оформлення документів) трьом матерям із малолітніми дітьми.
Варто зазначити головну особливість проекту – значний ресурс благодійної підтримки для дітей надходить від студентів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича і Буковинського державного медичного університету. Молодь, якій не байдуже життя дитини завдяки волонтерському руху, зібрала для дітей чимало всього та передала фонду. Неможливо передати радість дитини вулиці від отриманого нехай вже й вживаного але чистого одягу, гарячого домашнього борщику та солодощів. Неможливо стримати чоловічих сліз споглядаючи за картиною як мала трирічна дитина від свого дикунства лякається лялькової іграшки й на своїй такій важко зрозумілій мові перепитує чи не заберуть в неї її нову подругу. Важко висловити подив від розуміння того, що діти шкільного віку не вміють читати, а на ківі говорять – картопля. В час, коли криза не дає жодного шансу на відпочинок та помилку, дорослій людині іноді важко усвідомити сенс свого існування. Але чи готові ми нести відповідальність перед майбутнім наших із вами дітей за своє «не маю часу», «моя хата з краю», «це проблема держави», «мені ось на новорічне свято в Буковелі не вистачає»?
Організація «Нова сім’я» запрошує до об’єднання зусиль небайдужих для коаліції подальшої допомоги задля надання гуманітарної підтримки у вигляді сезонного одягу, книг, іграшок, харчів, тощо та планує й надалі залучати громадськість до вирішення проблеми дитини вулиці.
Залишається підсумувати - піврічний проект закінчився, але проблема не вирішена й значить робота – продовжується.



Матеріал підготовлено Чернівецьким міським благодійним фондом "Нова сім’я"
Переглядів: 1244 | Додав: Модератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]